Heerlijke, drooggezouten ambachtelijke rauwe ham.

Boeren rauwe ham R rustikal

Heerlijke, drooggezouten ambachtelijke rauwe ham.

Recipe QR Code

Ingrediënten

1kilogram
dikke lende van het varken met spek
pH-waarde < 5,7
vleestemperatuur 1-2 °C

Pekelsamenstelling

Bereiding

1De dikke lende van het varken met spek kantsnijden en ontdoen van de zenen en de vliezen. Vervolgens invriezen en ontdooien.
2De hamdelen met de hand of in de tumbler zouten met een mengsel van de schinken PÖK® R rustikal, de PÖK® roh pekelsafe en het nitrietzout.
3De gezouten hamdelen vacumeren en gedurende 21 dagen bij 4 °C doorzouten. De hammen iedere week omdraaien.
4De hamdelen voorzichtig afspoelen met handwarm water.
5Rijpen bij 28 °C of 38 °C.

Rijpen bij 28 °C (snijdbaar na het nadrogen)

1De hamdelen 9-15 uur rijpen bij 28 °C, relatieve luchtvochtigheid van 90-95%, gemiddelde luchtsnelheid.
2Indien de ham gerookt wordt, drogen bij 28 °C, relatieve luchtvochtigheid van 40%, gemiddelde luchtsnelheid, tot het oppervlak winddroog is.
3Koud roken bij 28 °C, relatieve luchtvochtigheid van 40%, tot de gewenste kleur is bereikt.
4Nadrogen bij 18-20 °C, relatieve luchtvochtigheid van 80-82%, gemiddelde luchtsnelheid, tot een gewichtsverlies van 20-25% van het versgewicht is bereikt.
5De hammen vacumeren en opslaan bij 4-7 °C.

Rijpen bij 38 °C (onmiddellijk snijdbaar na het rijpen)

1De hamdelen 9-15 uur rijpen bij 38 °C, relatieve luchtvochtigheid van 90-95%, gemiddelde luchtsnelheid.
2Indien de ham gerookt wordt, drogen bij 38 °C, relatieve luchtvochtigheid van 40%, gemiddelde luchtsnelheid, tot het oppervlak winddroog is.
3Koud roken bij 38 °C, relatieve luchtvochtigheid van 40%, tot de gewenste kleur is bereikt.
4De ham is reeds snijdbaar, eventueel nadrogen bij 18-20 °C, relatieve luchtvochtigheid van 80-82%, gemiddelde luchtsnelheid, tot een gewichtsverlies van 20-25% van het versgewicht is bereikt.
5De hammen vacumeren en opslaan bij 4-7 °C.

Tags

Varkensvlees
Charcuterie

Andere recepten om te ontdekken

Een vraag? Hulp nodig? Of zelf een suggestie voor een lekker recept?

Frans Claes logo thumbs up

Mail ons, bel ons of kom langs in onze winkel. Wij staan altijd voor je klaar om je met kennis van zaken verder te helpen!